over besliswijzer voorpagina van de redactie gegevens deelnemers standpunten debat opinie-peiling stemming help


 standpunten

Raakt de ruimte in Brabant op? Het standpunt van …

Provinciaal Samenwerkingsorgaan Kamers van Koophandel Noord-Brabant (PSK) en Stichting Sociaal-Economisch Overlegorgaan Brabant (SEOB)

Brabant algemeen
Brabant heeft niet primair een ruimteprobleem. Brabant heeft groeipijn. Brabant maakt een periode van versnelde veranderingen door. Dat geeft onrust en onzekerheid. Het zijn dezelfde psychologische verschijnselen die bij een ingrijpende reorganisatie bij gemeentelijke herindeling of een grote bedijfsorganisatie optreden.

Het aantal Brabanders dat thuis nog aardappelen geraapt heeft, wordt klein ten opzichte van het aantal dat nauwelijks weet hoe een aardappel groeit. Brabant verliest snel het karakter van de agrarische provincie. Na 50 jaar naoorlogse industrialisatie is Brabant een andere provincie geworden. De komende 50 jaar beloven nog eens grote veranderingen.

Thans is er allerwege behoefte aan een bezinning. Waar staat Brabant. Wat wil Brabant. Heeft Brabant ruimtenood?

Ook het gezamenlijke Brabantse bedrijfsleven heeft de behoefte gehad over Brabant na te denken. Het bedrijfsleven heeft zijn visie op "Brabant op weg naar 2050" beschreven in de nota " Ruimtelijke economische verkenningen", kortweg de REV-nota genoemd. In de komende internet-discussie zal deze nota de basis zijn voor de inbreng van de zijde van het bedrijfsleven.

In de discussie over de ruimte in Brabant is voor het bedrijfsleven het hoofduitgangspunt dat "het niet de vraag is of Brabant verder verstedelijkt, maar de vraag is hoe".

Probleem is verandering ruimtegebruik.
Gedeputeerde Van Geel spreekt in het algemeen vrij waarderend over de REV-nota, ofschoon de pers anders doet vermoeden. Hij maakt evenwel een hoofdkanttekening bij de stelling in de REV-nota dat Brabant genoeg ruimte heeft voor stedelijke ontwikkelingen. Deze stellingname is wel te begrijpen, omdat de gedeputeerde politiek-bestuurlijk ook te maken heeft met de agrarische sector, die zich uiteraard verzet tegen het onttrekken van grond aan de landbouw.

De stellingname in de REV-nota is gebaseerd op de volgende redenering.

Globaal is de verdeling van het grondgebruik in Brabant:

                    situatie 1995   situatie 2015  doorkijk 2050
landbouw               66%            60%            50%
bos en natuur          17%            20%            25%
stads- en dorpsgebied  16%            20%            25%
   infrastructuur


In de REV-nota is aangegeven dat de raming voor de toename van het stedelijk grondgebruik tot het jaar 2015 slechts 3% van het huidige landbouwareaal bedraagt. Ook de toename van bos en natuur wordt 3% geraamd. Een doorkijk naar 2050 zou bij het huidige groeitempo leiden tot een verdere afname van de landbouwgrond met nog eens 10%, waarvan 5% voor verstedelijking en 5% voor bos en natuur.

Cijfers die niet dramatisch zijn en passen bij het gegeven "dat het niet de vraag is of Brabant verder verstedelikt maar de vraag is hoe".

De aanleiding voor de verdere verstedelijking is primair het sociaal-economisch proces. Brabant groeit weg van de agrarische provincie van nog maar 50 jaar geleden naar een regio met als hoofdtakken van economie, industrie en dienstverlening. Over 50 jaar zal er weliswaar nog steeds land- en tuinbouw zijn, maar op een veel beperktere oppervlakte dan nu. Dit transformatie proces is niet tegen te houden. Waarom ook. Alles verandert. Ook Brabant. Daar is niks mis mee.

Het nieuwe Brabant dat ontstaat moet goed functioneren en ruimtelijk aantrekkelijk ingericht worden, naar de eisen van de nieuwe tijd. Daarvoor is veel landbouwgrond nodig. Deze zal aan het huidige gebruik onttrokken moeten worden. De huidige grondeigenaren behoren daar een goede prijs voor te ontvangen. Een grondhouding van "blijf van de landbouwgrond af" zou heilloos zijn en alleen maar tot frustraties leiden. Het verstedelijkingsproces is niet te stoppen.

Binnen het gegeven dat "het niet de vraag is of Brabant verder verstedelijkt, maar hoe" kan op basis van bovenstaande kwantiteiten geconstateerd worden dat de stelling in de REV legitiem is. ''Brabant heeft genoeg ruimte voor verdere verstedelijking".

Het ruimteprobleem dat Brabant thans ervaart vormt het transformatieproces van agrarische grond naar stedelijk gebied en bos en natuur. Dit transformatieproces is evenwel onvermijdelijk en inherent aan het verstedelijkingsproces waar Brabant in verzeild is geraakt.

Hoe is het ruimteprobleem op te lossen?

Meer informatie over deze organisatie

Overzicht van alle organisaties met hun standpunten