voorpagina redactionele samenvattingen gegevens deelnemers standpunten debat opinie-peiling stemming help over besliswijzer
Raakt de ruimte in Brabant op?
Besliswijzer
1 december 1996: Besliswijzerdebat 'Raakt de ruimte in Brabant op?' afgesloten.

Het debat is afgelopen. Een maand lang debatteren, opiniepeilingen en een stemming ligt achter ons. U kunt nu alleen nog maar teruglezen. We willen alle actieve deelnemers van harte danken voor hun inbreng.

Over de proef met het Besliswijzerdebat vindt een conferentie plaats op 14 december 1996. Deze bijeenkomst gaat uitdrukkelijk niet over het ruimteprobleem van Brabant, maar over het instrument Besliswijzer en de bevindingen na een maand gebruik. U kunt zich hiervoor nog aanmelden: 1412.htm

Begin 1997 volgt er nog een bijeenkomst waarin de provincie aan zal geven wat zij met de uitkomsten van het debat heeft gedaan. Wat heeft zij overgenomen en wat niet? En minstens zo belangrijk: waarom wel of niet?

Nieuw:

 • Maandag 2 december om 00.00 uur zijn de stemmingen en de opiniepeilingen gesloten. U kunt nog wel de resultaten bekijken.
 • vrijdag 29 november: Redactionele samenvatting van het debat in week 4
 • zaterdag 23 november: Redactionele samenvatting van de uitkomsten van de peiling in week 3
 • zaterdag 23 november: Weekjournaal Brabants Dagblad week 3, verslag van het Besliswijzer-debat
 • vrijdag 22 november: Redactionele samenvatting van het debat in week 3

  Links van vorige weken:

 • zaterdag 16 november: Weekjournaal Brabants Dagblad week 2, verslag van het Besliswijzer-debat
 • vrijdag 15 november: Redactionele samenvatting van het debat in week 2
 • maandag 11 november: Debat Oplossingen
 • maandag 11 november: kijk ook naar de Oplossingen van de deelnemende Organisaties
 • maandag 11 november: nieuwe Opinie-Peiling: degeclusterde Opinie-Peiling Brabant. Vul de 15 vragen in en zie meteen hoe groen u bent!
 • zaterdag 9 november: Weekjournaal Brabants Dagblad week 1, verslag van het Besliswijzer-debat
 • vrijdag 8 november: Redactionele samenvatting van Debat en Peiling week 1
 • vrijdag 8 november: Antwoord op vragen van deelnemers: over het idee achter Besliswijzer (inhoudelijk)
 • vrijdag 8 november: Antwoord op vragen van deelnemers: Problemen en hun Oplossingen (technisch)

  Op maandag 25 november zijn we de vierde week van het debat ingegaan. Vanaf woensdag 11.00 uur was de stemming geopend. Behalve de zes organisaties die als stemmentrekker fungeren (provincie, PSK/SEOB, BMF, OTB, NCB, ENFB afdeling Breda en West-Brabant) hebben we vier deelnemers daarvoor bereid gevonden. Dat zijn: Jeroen Baeten, Erik Bruggink, Rolf van Putten en Nelleke van Wijk. Laat de kans niet voorbij gaan om met uw stem te laten zien wie volgens u de beste oplossing voor Brabant heeft! Dat kon tot zondag 1 december 24.00 uur.

  Op de debatpagina over de Stemming willen we u uitdagen om stemverklaringen af te leggen, te reageren op de tussenstand en aan te geven wat u vindt dat er met het debat en de stemming moet gebeuren. Waarom gaf u uw stem zoals u dat heeft gedaan en waarom niet aan bepaalde anderen? Bekijk ook de onderstaande samenvattingen en de weekjournaals.


  Goed nieuws: op dinsdag 19 november is een zeer snelle computer geinstalleerd uitsluitend en alleen voor Besliswijzer. Veel deelnemers klaagden over de traagheid van het systeem, maar dat is nu dus opgelost. Door de snellere computer kunt u vanaf heden zonder lang wachten bijdragen leveren aan het debat. Ook de invulling van de Peilingen gaat nu prettig snel. Deze snelle computer is gratis aan Besliswijzer ter beschikking gesteld door Sun Nederland en geinstalleerd bij het NIKHEF. De Redactie bedankt Sun, Do~IT en NIKHEF en de Internet 1996 Wereldtentoonstelling voor deze belangrijke, belangeloze inspanning!

  Meer goed nieuws: op verzoek van een aantal deelnemers heeft de Redactie de Samenvatting van de Standpunten (Oplossingen) in een exe-bestand gezet. Dat kunt u op uw eigen computer zetten en uitpakken, waarna u de text rustig - en vooral zonder online telefoon-kosten - thuis kunt lezen.


  Vanaf nu kunt u uw stem uitbrengen op die organisatie die volgens u de beste oplossingen voordraagt voor het ruimteprobleem in Brabant. U kunt uw stem uitbrengen op de provincie Noord-Brabant, maar ook op vijf organisaties die daartoe door ons zijn aangezocht (BMF, PSK/SEOB, ENFB, NCB en OTB). Er bestaat ook nog een andere mogelijkheid. Behalve op een van de genoemde organisaties kunt u ook uw stem uitbrengen op een van de deelnemers die als stemmentrekker zijn opgenomen.

  Algemene Informatie:

  Welkom bij het eerste Besliswijzer/Teledemocratie-debat. Gedurende de hele maand november debatteren hier meer dan 100 Brabanders met elkaar: de Provincie Noord-Brabant, maatschappelijke organisaties, lokale bestuurders maar vooral Brabantse burgers. De vraag luidt: 'Raakt de ruimte in Brabant op?' De Provincie vindt van wel. U ook? In deze eerste week praten we over de vraag of er wel een probleem is. In week 2 gaan we het hebben over de oplossingen.
  Dit Besliswijzer-Brabant-debat is het eerste debat via Internet met een duidelijk politiek-bestuurlijke impact. Daarmee is het een uniek teledemocratisch experiment.

  Deze voorpagina is erg belangrijk! Hij vertelt u waar en hoe u moet starten (wegwijzer) en waar dit Brabant-debat over gaat. Hij verandert elke week omdat er elke week nieuwe dingen gebeuren. Lees hem dus helemaal!

 • Over het onderwerp: Raakt de ruimte in Brabant op?
 • Hoe en waar moet u beginnen - Wegwijzer door Besliswijzer
 • Computer traag, beeldscherm te vol, wachtwoord werkt niet? Lees eerst Tips en Trucs bij het browsen ga anders naar Menselijke hulp bij problemen
 • Besliswijzer is een experiment, we hebben uw hulp en geduld nodig...
 • De organisaties achter Besliswijzer
 • Sponsors van Besliswijzer

  Raakt de ruimte in Brabant op?

  De Provincie Noord-Brabant vindt van wel. Noord-Brabant heeft 2,3 miljoen inwoners. Dat aantal groeit nog steeds. Ook de industriële bedrijvigheid neemt sterk toe. Tegelijkertijd heeft Brabant een rijke natuur. Steeds meer mensen vragen zich dan ook af of de grenzen zo langzamerhand niet bereikt zijn. Raakt de ruimte in Brabant niet op? Er is ruimte nodig voor woningen, bedrijventerreinen, autowegen, fietspaden en treinverbindingen, maar ook voor agrarische bedrijvigheid, voor recreatie en natuur. Met iedere vierkante meter in Brabant is al iets gedaan. Dat wordt dus passen en meten, in sommige gevallen misschien ook wel 'nee' zeggen. De schaarse ruimte moet immers verstandig worden benut. Gedeputeerde P. van Geel vindt dat Brabant geen Randstad moet worden.
  Wat vinden de Brabanders daarvan? Raakt de ruimte inderdaad op? Zo ja, waar merkt u dat dan aan? Of is er volgens u helemaal geen probleem? Daarover gaat dit debat.

  Hoe en waar moet u beginnen - Wegwijzer door Besliswijzer

 • Als u ingelogd hebt als 'gast' dan kunt u alles lezen maar u kunt niet meedoen. Als u ingelogd hebt als deelnemer, dan woont of werkt u in Brabant en heeft u een wachtwoord gekregen van de Redactie. Als 'deelnemer' kunt u deelnemen aan het debat (op naam) en aan de diverse Opinie-Peilingen en de Stemming (anoniem). Overigens: er zijn nu meer dan 100 deelnemers, meer kunnen er niet bij!
 • Vul allereerst uw Persoonlijke Gegevens in. Van de door u ingevulde Persoonlijke Gegevens wordt namelijk een Pseudo-Identeit gemaakt, een nummer waarmee u zonder dat u iets hoeft te doen de Opinie-Peilingen en de Stemming invult - anoniem dus. Vul alles in, ook al vindt u het veel - Besliswijzer is namelijk niet alleen een experiment in Internet-debat maar ook in privacy.
 • Lees nu de Standpunten van alle organisaties over de vraag 'Raakt de ruimte in Brabant op'. Is u dat te veel moeite, lees dan de korte Redactionele Samenvattingen van alle Standpunten.
 • Vul deSimpele OpiniePeiling Brabant in. Wat zijn uw eerste ideeen over het onderwerp? De resultaten zijn meteen voor iedereen zichtbaar. Deelnemers vullen de peiling anoniem in, de mening van organisaties is (uiteraard) openbaar.
 • Even een zijspoor: we willen graag uw verwachtingen weten van dit debat. Vul a.u.b. ook de Opinie-Peiling over Besliswijzer in.
 • U bent nu een doorgewinterde Besliswijzer-deelnemer :-) en u kunt beginnen aan waar het om draait: debatteren over de vraag 'Raakt de ruimte in Brabant op'
 • Alle functies die hier zijn opgesomd, kunt u terugvinden in het navigatiebalkje bovenaan. Die balk staat op iedere pagina, waar u ook bent, zodat u (hopelijk) niet kunt verdwalen.
 • Is uw computer traag, uw beeldscherm te vol? Hier staan handige Tips en trucs bij het browsen door Besliswijzer
 • Menselijke hulp bij problemen

  Besliswijzer is een experiment en we hebben uw hulp nodig...

  Besliswijzer is een experiment, met unieke en tamelijk ingewikkelde mogelijkheden. Er zullen hoe dan ook problemen opduiken, dat is altijd zo bij een eerste keer. U zult allerlei zaken tegenkomen die nieuw zijn - zowel nieuw voor u als nieuw voor ons, de makers. Bij sommige pagina's bijvoorbeeld duurt het lang voordat u hem op uw scherm hebt - niet omdat er veel plaatjes in staan, want dat hebben we zorgvuldig vermeden, maar omdat het Internet ten eerste zelf langzaam is en ten tweede omdat er op die pagina's heel veel gerekend moet worden, bijvoorbeeld bij de Opinie Peilingen. We vragen u daarom om geduld te hebben. Help ons om dit debat tot een succes te maken en daarmee tot een betere tweede versie van Besliswijzer te komen voor volgende debatten.
  Besliswijzer/Teledemocratie is een debat- en opiniepeilingsinstrument via Internet en Intranet, gebaseerd op redactionele onafhankelijkheid, privacygarantie en debatresultaat. Doel van Besliswijzer is meer burgers in een vroeger stadium te betrekken bij besluitvorming over maatschappelijk-politieke kwesties.

  De organisaties achter Besliswijzer

  Besliswijzer is een initiatief van Instituut voor Publiek en Politiek. Aan het Brabant-debat nemen deel de Provincie Noord-Brabant (politiek orgaan, levert de vraagstelling) en Instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant PON (lid van de Redactie). Het Brabants Dagblad/Eindhovens Dagblad stelt haar archief open en verslaat het debat in de 'gewone' krant.

  Sponsors van Besliswijzer

  [Codim Interactive Media (vormgeving) | Do~IT (database Illustra) | NIKHEF (Web-server in kader Internet 1996 World Exposition)
  Stichting De Veur (financiŽle steun)| Ministerie van Binnenlandse Zaken (financiŽle steun) | CAPT (financiŽle steun) | Stichting Publiek, Wetenschap en Techniek PWT (financiŽle steun)]