voorpagina redactionele samenvattingen gegevens deelnemers standpunten debat opinie-peiling stemming help over besliswijzer
Voornaam Leopold
Tussenvoegsel
Achternaam Manche
Organisatie (indien woordvoerder)
Email l.manche@sge.tue.nl
Adres Persoonlijke Webpagina
Persoonlijke informatie (beroep, hobby's)
Opmerkingen over
"Raakt de ruimte op in Brabant?"
Is het een probleem:
De omvang van de gebouwde omgeving neemt ook in Brabant gestadig toe. Dat was tot voor kort een positief teken. Het spreekt voor zich dat het bestaande oppervlak van Brabant niet toeneemt. De uitbreiding van bebouwingsgrenzen moet dus stoppen. Sterker nog had allang moeten stoppen. De bewustwording daarover ontwikkelt zich echter langzamer dan dat de voorstad en de dorpsuitbreiding groeit. Is de Brabantse ruimte op, voordat we ons bewust zijn dat we Brabant anders hadden moeten inrichten. het is 5 voor 12. probleem dus.

Wat zijn de oplossingen:
Bij dit soort problemen is er niet DE oplossing. Het idee om de bebouwingsoppervlak van nu te bevriezen lijkt een aardige oplossing. De toekomstige bestemmingsveranderingen zouden aan een reeks van strenge normen moeten voldoen. Alleen als kan worden aangetoond dat de verandering van bestemming minder oppervlak vergt dan voorheen kan goedkeuring worden verkregen.

Algemeen (vrije tekst):
Volgens een aardige schets van REM Koolhaas, architect (bureau OMA R dam)kan de hele nederlandse bevolking worden ondergebracht in een zeer klein deel van Limburg. De bebouwingsgraad per ha. isdie van Manhatten of van Tokyo. De rest van nederland is dan recreatief gebied. Zo ziet u maar vol is een relatief begrip. Ik ben overigens van mening dat al tien jaar geleden de bevoegdheden van lokale Overheden, terzake uitbreidingsplannen van stad en dorp, tot nul hadden moeten worden teruggebracht. Ontwikkeling van de bebouwing zou alleen binnen de toen bestaande grenzen hebben mogen plaatsvinden. Omhoogof de grond in is mijn credo. Dat had geleid tot intensievere bebouwing en derhalve ook tot een halbaarder openbaar vervoer, datin de huidige ontwikkeling ten dode is opgeschreven.
Persoonlijke Gegevens info