voorpagina redactionele samenvattingen gegevens deelnemers standpunten debat opinie-peiling stemming help over besliswijzer
Voornaam J.G.
Tussenvoegsel
Achternaam Kloosterboer
Organisatie (indien woordvoerder)
Email kloostrb@natlab.research.philips.com
Adres Persoonlijke Webpagina
Persoonlijke informatie (beroep, hobby's) beroep: scheikundige vrije tijd: lid provinciale staten Noord-Brabant, commissie Verkeer, Waterstaat en Volkshuisvesting.
Opmerkingen over
"Raakt de ruimte op in Brabant?"
Is het een probleem:
Het beschikbaar opppervlak verandert maar weinig maar het aantal moeilijk met elkaar te verenigen claims op de schaarse ruimte neemt voortdurend toe. De áctieradius van menselijk ingrijpen in de onmiddellijke omgeving neemt steeds toe: we verplaatsen ons makkelijker en verder in dezelfde tijd, onze schoorstenen worden hoger en daarmee worden onze stankcirkels groter, onze waterbehoefte groeit en daardoor groeit onze índividuele verdrogingscirkel ook, enz. Bij een geringe bevolkingsdichtheid raken de individuele verstoringscirkels elkaar niet of nauwelijks, hoe meer mensen en hoe groter hun actieradius, hoe groter overlap en daarmee de totale verstoring en hoe moeilijker het wordt om dit proces te beheersen.

Wat zijn de oplossingen:
Zorgvuldige planning en beheer, vooral door gemeenten. We moeten af van het systeem dat groter groeien voor gemeenten aantrekkelijk is. Ongeveer een decennium na zo n systeemwijziging zullen zelfs bestuurders er achter komen dat instand houden van een aantrekkelijk woon-en leefmilieu de moeite waard is. Tot we zover zijn dient de provincie en goed streekplan te maken en te handhaven. De grootste zorg is m.i. de gemeenten zover te krijgen dat ze op langere termijn gaan kijken dan ze nu gewend zijn.

Algemeen (vrije tekst):
Er is een zogenaamd compensatiebeginsel, wie door een ingreep zoals het aanleggen van een weg schade toebrengt aan natuur en landschap moet zorgen dat elders vervangende natuur kan ontstaan: wie breekt betaalt. Voorkomen blijft echter beter. Herman Kahn heeft ooit gezegd dat vervuilings- en schaarsteproblemen gemakkelijk zijn aan te pakken door de vervuiler/consument twee maal de prijs in rekening te brengen. dan ontstaat een fonds waarmee je pas echt wat kunt compenseren en mogelijk ook andere claims kunt afkopen.
Persoonlijke Gegevens info