voorpagina redactionele samenvattingen gegevens deelnemers standpunten debat opinie-peiling stemming help over besliswijzer

Redactie Besliswijzer: Samenvatting debat Week 1

Door Pascal Kolkman (Redactie Besliswijzer), 1996-11-08 21:25. 0 (gemodereerde) reacties.

= nieuw en ongemodereerd, = gemodereerd, = eens, = oneens, = anders
- De hoofdlijnen debat week 1:

Gedeputeerde Van Geel deed op 31 oktober de aftrap met zijn stelling `Wij gaan te onachtzaam om met onze ruimte!`. Dat leidde tot de nodige reacties. Na een krappe week debat ziet de redactie de volgende hoofdlijnen:

1 Het is een maatschappelijk probleem:
mensen hebben behoefte aan meer ruimte Het ruimteprobleem komt niet zozeer door de toename van het aantal mensen, maar door de groeiende behoefte aan persoonlijke ruimte: grotere huizen, mobiliteit, recreatie, ... Dat zijn maatschappelijke ontwikkelingen die niet zomaar zijn te beinvloeden. Toch ligt daar volgens sommigen een belangrijke taak voor de overheid.

2 Het ruimtegebruik kan intensiever
Voordat tot uitbreiding wordt overgegaan, moeten eerst de mogelijkheden binnen de bebouwde kom (inbreiding) worden nagegaan. Daarnaast kan de ruimte intensiever benut worden; vooral in steden zullen de bebouwingsdichtheden hoger moeten. Maar dat mag niet ten koste gaan van het groen in de stad, aldus enkele deelnemers.

3 Groeipotentie van dorpen
Hier staan twee opvattingen tegenover elkaar. De ene luidt dat groei van dorpen nodig is voor behoud van de leefbaarheid (jonge mensen vertrekken, de vergrijzing versnelt). En wanneer je de groei in de stedelijke gebieden concentreert, zullen dorpen en kleine steden veranderen in slaapplaatsen. De andere mening is dat ook dorpen en kleine stadjes moeten inzien dat ongebreidelde groei niet meer kan: "Het is een vergissing om te denken dat je alleen door groei leefbaar kunt blijven."

4 Natuur of economie - wat gaat voor?
Ook hier twee opvattingen. De ene is dat het maar eens afgelopen moet zijn met het gebruik van economische motieven om zaken door te drukken. Stel de natuur nu eens op de eerste plaats, dus geen verdere uitbreidingen, want die betekenen altijd een aanslag op de ruimte. De andere opvatting is dat een veto op economische activiteiten betekent dat Brabant weer een achtergebleven gebied wordt, met hoge werkloosheid en sociale ellende.

5 Het gebruik van de ruimte verandert
Meerdere debatdeelnemers constateren dat het gebruik van de ruimte verandert. Voor sommigen betekent dit dat met de afnemende bedrijvigheid in de agrarische sector ruimte vrijkomt. Die kan benut worden voor andere doeleinden. Volgens sommigen in de eerste plaats voor uitbreiding van natuurgebied, volgens anderen met name voor woningbouw en bedrijventerreinen.

6 De regelgeving werkt verstikkend
Er wordt gewezen op de beperkingen die wet- en regelgeving stellen aan de mogelijkheden voor benutten van de ruimte. In steden kunnen we niet meer bouwen door de wet geluidhinder, in dorpen niet meer door de stankcirkels. Derhalve zal de regelgeving flexibeler en meer realistisch moeten zijn en voorwaarden moeten scheppen voor benutting van de ruimte. Anderzijds zijn regels nodig om zaken zorgvuldig op elkaar te kunnen afstemmen. Maar binnen die regels moet ruimte zijn voor maatwerk en gezond verstand!

7 Autonomie en sturingsmogelijkheden van de provincie
Door meerderen is gesteld dat de provincie te weinig instrumenten heeft om de ruimtelijke ontwikkeling van Brabant adequaat te kunnen sturen. Het voorgestane beleid uit het streekplan zal slechts ten dele worden gerealiseerd, want steden en dorpen snoepen van de groene hoofdstructuur, en economische ontwikkelingen en rijksbeleid doorkruisen de voornemens. Omdat gemeenten vaak niet verder kijken dan de gemeentegrens, moet de provincie een coordinerende rol blijven vervullen, menen sommigen. Anderen vinden dat de Brabanders ervoor moeten waken dat de Randstad ons niet met haar problemen opzadelt. Provincie en gemeenten zullen samen een vuist richting Rijk moeten maken; "We moeten als Brabant gezamenlijk bepalen wat we willen". Die laatste stelling roept de reactie op dat Brabant toch niet losstaat van de rest van Nederland of Europa!

- Wat is blijven liggen:
Uiteraard zijn veel zaken ingebracht, waarop (nog) niet is gereageerd. Enkele daarvan zijn echter voor het verdere verloop van het debat zo belangrijk dat we ze er uitlichten.

1 De gedeputeerde zegt: `Wij gaan daar slordig mee om`, wie is wij: de Brabantse burger, de gemeentelijke of de provinciale bestuurder? Bovendien: als we wel zorgvuldig met de ruimte zouden omgaan, zou het ruimteprobleem dan zijn opgelost? Graag reactie Van Geel!

2 Wat bedoelt de gedeputeerde met `herkenbare structuren die recht doen aan het karakter van Brabant?` Opnieuw: graag reactie Van Geel! 3 Een van de deelnemers draagt de oplossing aan gebouwen voor meerdere activiteiten geschikt te maken en na te gaan wat ondergronds kan. Hierop kunnen de deelnemers volgende week doorgaan.

4 Het landelijke beleid zegt dat iedereen overal mag wonen (vrije vestiging); het provinciaal beleid zegt dat dorpen mogen bouwen voor de eigen behoefte. Wie mogen er nu eigenlijk wonen in een landelijke gemeente? Gevraagd: reactie provincie en ministerie van VROM! Uiteraard ook van de andere debatdeelnemers.

- Maandag: op naar de oplossingen!
De eerste week ging het er vooral om dat de deelnemers met elkaar in debat gaan over de vraagstelling. In de tweede week verschuift de discussie in de richting van mogelijke oplossingen. Hierover wordt maandag a.s. een nieuw debat gestart. Natuurlijk zijn voor de oplossingen nu al aanzetten gegeven. Breng de oplossingen waar u aan denkt volgende week zo duidelijk mogelijk voor het voetlicht, en reageer op elkaars ideeen.
U wordt maandag bericht wanneer het nieuwe debat door de Redactie is gestart.

De redactie wenst u een vruchtbaar debat toe.

Met vriendelijke groeten,
*Redactie Besliswijzer*
Carla Verheijen
Hans de Kuyper
Marcel Bullinga
Pascal Kolkman
Steven Lenos
Geef je eigen reactie.
Reacties op deze bijdrage:

Er zijn geen reacties

Dit is een reactie op: Raakt de ruimte in Brabant op?.
De volgende reactie hierop is: Brabant heeft nog ruimte !.

Terug naar het overzicht van deze discussie.