voorpagina redactionele samenvattingen gegevens deelnemers standpunten debat opinie-peiling stemming help over besliswijzer

een dilemma?

Door Jan Verkuylen (PSK/SEOB), 1996-11-18 20:27. 1 (gemodereerde) reacties.

= nieuw en ongemodereerd, = gemodereerd, = eens, = oneens, = anders
Nederland is een mooi kleinschalig land. Het ligt wel is waar in een van de meest verstedelijkte gebieden ter wereld en is zelf een van de dichtst bevolkte landen ter wereld, maar Nedreland oogt fris en groen.. Nederland ligt vol met dorpen en stadjes op relatief korte afstand van elkaar.Nederland is echt kleinschalig opgebouwd. De mensen vinden dat mooi. Ze wonen graag in die kleinere plaatsen. Ook minister De Boer woont in een mooi Drents dorp. Er heerst in Nederland een relatief grote gemeenschapszin. Alleen in de grotere steden dreigen problemen voor wat betreft de sociale samenhang.
Bedoelde kleinschalige opbouw is Nederlands eigenheid. De identiteit van de Nederlander. Een woonplek hebben in een kleinere plaats, relatief dicht bij de natuur. De Nederlander houdt van de natuur.
Buitenlandse planologen en stedebouwers benijden ons om een zo vriendelijk kleinschalig geordend land. We missen alleen grootstedelijke
milieu`s, maar voor de rest is Nederland benijdenswaardig ingericht. De intensieve maatschappelijke discussie heeft bovendien tot gevolg dat problemen in bijvoorbeeld het milieu bijgestuurd worden.


De Nederlander houdt van de natuur en houdt van het wonen in kleinere plaatsen.

Het internet debat gaat over de grote planologie; het ruimtelijke beleid zoals dat door de provincie voor Brabant wordt uitgelijnd. Het is goed ons te blijven afvragen waar het allemaal om begonnen is, namelijk de mens in zijn woon- en werkverband.
De economische ontwikkeling leidt tot een voortgaande schaalvergroting. Zie de gebouwen en infrastructuur in Eindhoven en Tilburg. Deze schaalvergroting moet evenwel geen doel op zich worden.

Brabant bezit nog steeds een relatief fijnmazige patroon van steden en dorpen verweven met het landschap. De grote spreiding heeft in het verleden aanleiding gegeven tot overal bouwen. Thans is sterk het besef doorgebroken dat meer zuinigheid en meer structuur in het ruimtegebruik nodig is. Dat biedt mogelijkheden voor en en oplossingen.Een kwalitatieve versterking van de bestaande structuur, die bovendien kwantitatief voor met name wonigbouw verrassend veel ruimte biedt.

In het bijzonder geldt bovenstaande voor de groeiklasse 2- en 3- kernen in het streekplan.
Daar woont 33% van de Brabanders en is 25% van de werkgelegenheid gevestigd. In het licht van Nederlands eigenheid en de voorkeuren van mensen moet de grote planologie meer begrip tonen voor de mogelijkheden en kwaliteiten van de dorpen.

Het past in het voortgaande verstedelijkingsperspectief de ontwikkeling van de dorpen te consolideren, en de grotere ontwikkelingen te situeren in het zich ontwikkelende stedelijke netwerk.
Omgekeerd zou het onjuist om de dorpen maximaal te remmen omwille van de groei van de steden als een doel op zich.

Bureaucratische planning leidt gemakkelijk tot meer grootschaligheid dan nodig is. De meeste mensen waarderen zeer herkenbare kleinschaligheid.

Geef je eigen reactie.
Reacties op deze bijdrage:

consequentie is wel:groei afremmen

Dit is een reactie op: Uw oplossingen voor het ruimteprobleem in Brabant.
De volgende reactie hierop is: Maak de vraagstelling inzichtelijk door harde feiten !.

Terug naar het overzicht van deze discussie.