voorpagina redactionele samenvattingen gegevens deelnemers standpunten debat opinie-peiling stemming help over besliswijzer

Debat op verschillende niveaus. Waarover praten wij?

Door Erik Bruggink, 1996-11-04 02:05. 2 (gemodereerde) reacties.

= nieuw en ongemodereerd, = gemodereerd, = eens, = oneens, = anders
In dit debat kan de vraag of de ruimte opraakt (of beter: is) vanuit verschillende invalshoeken worden benaderd.
Gemeentelijke bestuurders willen een antwoord op de dagelijkse, concrete, relatief kleinschalige (ruimte)problemen. Een paar ha landbouwgebied omturnen in een bedrijventerreintje en de werkgelegenheid en economische positie van de desbetreffende gemeente fleuren op. Maar als iedere Brabantse gemeente op deze wijze `flexibel en realistisch` met haar ruimte omspringt dan komen laagdynamische functies (natuur, recreatie, landbouw) onder sterke druk te staan. Artikel 19 van de Wet Ruimtelijke Ordening is nog steeds mateloos populair: de anticipatievrijstelling van het bestemmingsplan. Lokale bestuurders zien alleen het lokale belang en kunnen/willen niet provinciaal (hier: ruimdenkend tov van lokaal) denken.
De provinciale bestuurders zien economische trends op middellange termijn die op provinciaal niveau ha`s vragen voor wonen, verkeer, industrie, recreatie en natuur, maar functieveranderingen van de ruimte komen steeds moeizamer tot stand en de dynamiek van de economie laat zich moeilijk temmen met het beperkte (ruimtelijke) instrumentarium. Wat is er terecht gekomen van het vorige streekplan? Wat komt er terecht van de mooie voornemens uit het huidige streekplan?
Op landelijke en Europees niveau raakt Brabant steeds meer in het economisch en financieel centrum van Europa. Dit zuigt werkgelegenheid, bewoners en verkeer aan en zet laagdynamische functies als natuur, bosbouw en ook de landbouw onder druk. Een proces dat al jaren aan de gang is, maar ook een ontwikkeling op langere termijn. Als provincie (laat staan: gemeente) heb je niks in de melk te brokkelen bij ontwikkelingen op dit niveau. Ze lijken autonoom plaats te vinden. De HSL komt er, daar heeft de provincie geen invloed op. Alleen een marginale invloed of deze 5 km meer naar het oosten of westen wordt aangelegd. Als Philips en DAF een koutje op de wereldmarkt oplopen, dan heeft niet alleen Eindhoven maar heel Brabant een zware longontsteking.
M.a.w. de ruimte raakt niet op, maar de vragen zijn `wat willen de Brabanders op midden- en lange termijn met hun provincie`, `welke slimme oplossingen/instrumenten zijn er om "onze" minieme invloed optimaal aan te wenden`.
Geef je eigen reactie.
Reacties op deze bijdrage:

voorkomen van suboptimalisatie: een nieuwe taak vd Provincie
Verbetering van de huidige praktijk vrijwel onmogelijk!

Dit is een reactie op: Raakt de ruimte in Brabant op?.
De volgende reactie hierop is: Brabant heeft groeipijn.

Terug naar het overzicht van deze discussie.