over besliswijzer voorpagina van de redactie gegevens deelnemers standpunten debat opinie-peiling stemming help


 standpunten

Hoe kan het ruimteprobleem opgelost worden? Het standpunt van

Provincie Noord-Brabant

De provincie kiest voor echte steden, dorpse dorpen en afwisseling in landschap. Steden, waar wonen en werken geconcentreerd wordt; in dorpen moet naar een manier van bouwen gezocht worden die pas bij de aard en schaal van die dorpen. Die duidelijker keuze voor dorp, stad en landschap betekent dat je zuiniger met de schaarse ruimte om kunt gaan. Concentratie van wonen en werken laat meer ruimte om het landelijk gebied open te houden, en beperkt daarnaast het autogebruik.

Als we op de huidige manier van bouwen door blijven gaan is Brabant over twintig jaar opgegaan in een groot stadslandschap of verstedelijkt platteland. Dan is de woonplek die de meesten van ons willen - een eigen huis met tuin - een aangename. Maar de groene ruimte die we met z'n allen zo waarderen en nodig hebben, verdwenen. Dat is des te belangrijker, omdat steeds meer mensen een beroep doen op die ruimte.

Bovendien gaat die duidelijke keus de eenvormigheid tegen. Nu lijkt alles op elkaar. "In Brabant weet je niet meer waar je bent: alles lijkt op elkaar. Een nieuwbouwwijk in de stad Tilburg ziet er hetzelfde uit als die in het dorp Steenbergen. In het centrum van Eindhoven zijn dezelfde namen van winkelketens aan de gevels te zien als in Utrecht."

Met andere woorden: moet er een werkplek met computer in de woonkamer komen? Of wordt daar alleen maar gewoond, gepraat, tv gekeken? Soms kunnen functies goed samengaan. Soms ook is het de vraag of het wel mooi staat, zo'n pc in de woonkamer. Dan kunnen we besluiten tot het inrichten van een aparte werkruimte. Elke kamer zijn eigen functie...

Niet meer alles kan overal
De hamvraag is of u die afwisseling, en de ruimte tussen stad, dorp en landelijk gebied, zo eigen aan Brabant, ook wil. Als u daar ja tegen zegt als bestuurder, burger, of ondernemer, betekent dat ook dat u beperkingen accepteert, ook bij u om de hoek. Niet meer alles kan overal!

Voor een gemeentebestuurder kan het betekenen dat hij of zij goed moet nadenken waar woningen gebouwd gaan worden. Overweeg het bouwen op open plekken in de dorpkernen, het hergebruik van gebouwen, de bouw van kleinere wooneenheden. Maar het kan ook zijn dat u besluit niet te gaan bouwen.

Voor de burger kan het een verhuizing naar een andere woonplaats betekenen, omdat de keus dicht bij huis beperkter is geworden.

En ook een ondernemer moet bij bedrijfsuitbreiding misschien op zoek naar een bedrijventerrein in een andere, grotere gemeente.

Meer provinciale informatie over ruimtelijke ordening en het Streekplan Hoe denkt deze organisatie over het ruimteprobleem?

Vrije tekst voor debat

Meer informatie over deze organisatie

Andere organisaties met hun oplossingen