over besliswijzer voorpagina van de redactie gegevens deelnemers standpunten debat opinie-peiling stemming help


 standpunten

Hoe kan het ruimteprobleem opgelost worden? Het standpunt van

ANWB, Regio Zuid

Om natuur en recreatie niet het onderspit te laten delven draagt de ANWB voor het ruimtelijk beleid een aantal suggesties aan:

- In Brabant niet meer denken in de tegenpolen "de stad is slecht" en "het platteland is goed". Als stedelijke uitbreidingen niet alleen uit steen en asfalt bestaan maar een duidelijke rol geven aan natuur- en recreatie en aan aanwezige cultuurhistorische elementen dan hoeft daar niets mis mee te zijn. Daarom zet de ANWB zich in om in uitbreidingsplannen groen en recreatie integraal mee te ontwerpen. Te vaak gaat het uitsluitend om "het weg zetten van woningen" en dat terwijl de woon- en leefomgeving zeker zo belangrijk is en steeds belangrijker gaat worden. Hierbij dient nadrukkelijk aandacht gegeven te worden aan de recreatieve infrastructuur, vooral in de relatie tussen "bebouwde" en "onbebouwde" omgeving. Om te voorkomen dat gebieden die tot de EHS behoren en andere landschappelijk aantrekkelijke/waardevolle gebieden toch, op den duur, verstedelijken, moet er ook geïnvesteerd worden in groen/landschap. Robuuste groen- en landschapsstructuren bieden de beste weerstand tegen (ongewenste) verstedelijking.

- Méér dan tot dusver moet in Brabant geïnvesteerd worden in bestaand stedelijk gebied. Het gevaar van veroudering en verloedering van bestaande woon- en werkgebieden ligt steeds op de loer. Als tJ gemakkelijk naar "goedkope" uitbreidingen wordt uitgeweken gaat het verloederingsproces in de/het bestaande stad/dorp voort. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met de verwachting dat de bevolkingsgroei in de volgende eeuw het nulpunt nadert, alhoewel Brabant te maken heeft met een dubbele vergrijzing d.w.z. de eigen bevolking vergrijst maar de toestroom van ouderen uit de randstad die rust en ruimte zoeken neemt ook toe. Bovendien brengt de onrust elders in de wereld steeds meer vluchtenden naar Nederland. Mensen met een andere "gezinsgroei" cultuur dan de huidige generatie Nederlanders. Al deze bewegingen vragen om een verstandige en voorzichtige aanpak bij het uitstippelen en realiseren van grootschalige uitbreidingsplannen... deze worden voor de eeuwigheid gerealiseerd en zijn niet een-twee-drie terug te draaien.

Bij investeringen in bestaand gebied moet de openbare ruimte nadrukkelijk betrokken worden: woon- en leefmilieu wordt net zozeer bepaald door de woonomgeving (pleinen, parken, groen, speelplaatsen etc.) als door de eigen woning.

- In Brabant is het is vanaf heden bijna onmogelijk de ruimteclaims van de diverse functies te honoreren, zeker niet afzonderlijk. Waar we in Brabant aan toe zijn is multifunctioneel grondgebruik (in stedelijke gebieden) en verweving van functies (in landelijke gebieden). In stedelijk gebied is de verticale dimensie nauwelijks ontgonnen: waarom niet meer ondergronds parkeren, daarboven (zaal)sporten en daarboven werken, etc etc. In de landelijke Brabantse gebieden zouden we veel meer toe moeten naar verwevenheid van functies: natuurgebieden die ook toegankelijk zijn voor recreanten, landbouwgebieden waar je als recreant kunt rondbanjeren en waar tevens veel aan natuurbeheer wordt gedaan. Zo zijn ook combinaties van recreatie, natuur en drinkwatervoorziening of zand- en grindwinning mogelijk.

Kort gezegd méér investeren in bestaand stedelijk gebied, méér investeren in groen en landschap, méér aandacht voor de openbare, vrij toegankelijke ruimte en voor collectieve vervoersvoorzieningen en méér verweving van functies: het kost allemaal vreselijk veel geld en het is allemaal lastiger dan onze huidige planmethodieken. Het is de enige manier om Brabant echt "Brabants" te houden voor nu en de toekomst en te vrijwaren van stedelijke verloedering, congestie, vervuiling en "ruimtelijke nivellering"

Hoe denkt deze organisatie over het ruimteprobleem?

Vrije tekst voor debat

Meer informatie over deze organisatie

Andere organisaties met hun oplossingen